Elsőre úgy tűnhet, hogy a multi-level marketingben (MLM) sikereket elérőknek az ölébe hullott minden. Pedig mindenki épp olyan keményen megdolgozott azért, hogy egy tervezhetően működő csapata legyen, mint bármely más iparágban. A sikeres MLM-es ismérve mindenekelőtt a tudatosság és a tervezés.

Ugyanaz a cél hajt mindenkit, aki MLM-mel kezd foglalkozni: a mielőbbi szintlépés, a dinamikus hálózatépítés, ezzel együtt pedig a minél gyorsabb siker. Nincs is ezzel semmi gond, hiszen ki akarna ugyanazon a szinten megrekedni, ahonnan elindította üzletét? Merthogy az egyik legfontosabb dolog az, ha belevágsz az MLM-be, hogy saját üzletként tekints rá, és ne kövesd el azt a hibát, amit sokan, hogy egy semmiből indított vállalkozásként, rosszabb esetben pedig egy már működő cég franchise-jaként gondolnak rá. Ez üzlet, méghozzá a saját üzleted, amiben csak rajtad múlik, hogy sikerre viszed, vagy sem.

Van azonban néhány olyan dolog, amit a saját bőrömön tapasztaltam meg, amikor belevágtam az MLM-be, és a Bemerrel kezdtem foglalkozni. Ha ezeket megfontolod, jó esetben akár rengeteg pocsékba ment időt, feleslegesen elpazarolt energiát, de még néhány ősz hajszálat is megspórolhatsz magadnak.

Higgy a termékben!

Rengeteg olyan ember vág bele az MLM-be, aki csak a gyors meggazdagodást, de legalábbis a stabil megélhetést várja ettől. A helyzet az, hogy mindkettő elérhető, de mint minden üzletben, itt is a kemény munka hozza meg a gyümölcsét. Viszont ha pusztán a pénz miatt vágsz bele a multi-level marketingbe, és csak az anyagi előrelépés foglalkoztat, szinte biztosan elmaradnak a sikerek is. Ezért azt javaslom, hogy első lépésként nézz körül a piacon, és olyan hálózathoz csatlakozz, aminek a termékében hiszel. A potenciális vásárlók megérzik, ha te magad nem használod a terméket, nem vagy hiteles, csak a kötelező köröket darálod, és kizárólag egy pénzeszsákként tekintesz rájuk. Vagyis ha nem tudsz azonosulni a kiszemelt hálózat termékével, jobb ha bele sem vágsz. Amennyiben érdekel, hogy én miért pont a Bemert választottam, olvasd el ezt a posztomat: A Gaucher-kór és én: így lettem úrrá a betegségen.

Légy őszinte és etikus!

Többek között a megtévesztés, a csúsztatás, valamint a tények elhallgatása is oka annak, hogy sokan fenntartásokkal kezelik az MLM-et és az iparágban dolgozókat. Ami még ennél is nagyobb baj: sokan azt hiszik, hogy maguk az MLM-cégek biztatják erre a hálózatépítőket, miközben erről szó sincs. Sőt, ennek éppen az ellenkezője igaz. A jó hálózat hosszú távon nagyobb bevételt generál, mintha különböző trükkökkel sikerül befűzni valakit. Ezért a legális MLM-vállalatok számára kiemelten fontos az őszinteség és az etikusság. Nincs rosszabb reklám, mint a szájról szájra terjedő negatív vélemények, ahogy annál sincs jobb reklám, ha mindenki az ismerőseinek ajánlja a terméket vagy az értékesítőt.

Ne zaklasd a családodat és a barátaidat!

Biztos útja, hogy a hozzád közelállók agyára menj, ha kezdő MLM-esként egyfolytában az üzleteddel zaklatod őket. Ha rám hallgatsz, akkor alaposan végiggondolod, hogy közülük ki az, akit valóban érdekelhet a termék vagy a hálózat, és kizárólag vele beszélsz. Ha azonban nem a válasza, akkor ne erőltesd tovább a dolgot. Ahogy egyetlen munkahely, így ez sem ér annyit, hogy rámenjenek az emberi kapcsolatok. Számos MLM-cég ajánlja a hálózat friss tagjainak, hogy írjanak százas listát az ismerőseikről, akiket majd megkeresnek. A helyzet azonban az, erről a százas listáról az átlagos MLM-hálózatban rendre nagyon kevesen dolgoznak. Sokkal inkább jellemző, hogy a barátok és rokonok akkor szeretnének csatlakozni, ha idővel saját szemükkel látják a sikereidet. Így egyébként jóval kényelmesebb lesz számodra is az együtt dolgozás velük, ráadásul néhány kényelmetlen pillanatot is megspórolhatsz magadnak, amikor mindenáron – de amúgy jó eséllyel szinte teljesen feleslegesen – próbálod rávenni őket a csatlakozásra.

Tűzz ki célokat!

Mindegy, hogy mi a célod, az elején mindenképpen írd le magadnak. Ez lehet valami egészen távoli dolog is, amit szeretnél valóra váltani, és egy kézzelfoghatóbb valami. A lényeg, hogy időről időre lásd magad előtt leírva, hogy miért dolgozol. Hatalmas segítség lehet saját magad motiválása azokban a pillanatokban, amikor éppen egy sikertelen időszakot élsz meg, de mégis látod magad előtt, hogy miért vágtál bele az MLM-be.

Ne keress kifogásokat!

Nincs jobb kifogás a fáradtságnál arra, hogy kihagyd a soron következő konferenciát, képzést, ahogy arra is, hogy ne adj bele mindent, miközben egy érdeklődővel beszélsz. Ezek mind kihagyott ziccerek lesznek, az egyszeri alkalomból pedig rendszer, ami már fel sem tűnik. Belegondolni is rossz, hogy hány üzlet nem jött létre, vagy mások hány értékes gondolatáról maradtak le azok, akik éppen túl fáradtak voltak ahhoz, hogy az üzletükkel foglalkozzanak.

És végül az időbeosztás

A helyes time management, vagyis magyarul az időbeosztás a sikeres MLM-es talán legfontosabb fegyvere. Mivel az üzletágban dolgozók rugalmas munkaidőben dolgoznak, ezért az idő hatékony menedzselése kezdetben gondot okozhat főképp azoknak, akik a napi nyolcórás munka világából érkeznek. Ezért javaslom, hogy eleinte részletes napirenddel indítsd a napot, amit a munka végeztével finomíts és folyamatosan alakíts a tapasztalataid alapján. Ha terv nélkül vágsz neki a napoknak, könnyen egy végeláthatatlan, akár napokon átívelő halogatásba csúszhatsz, aminek semmi jó nem lehet a vége. Sokakkal azonban ennek épp az ellenkezője történik: a munka, család és a barátok rovására megy. Ha erre hajlamos vagy, akkor is fontos lehet számodra egy előre tervezett napirend.

Ha további tippekre van szükséged egy sikeres és mindenekelőtt hatékony hálózat építéséhez, bátran keress meg!