Ahogy az életben, úgy a multi-level marketingban (MLM) is rendkívül fontos, hogy célokat tűzzünk ki magunk elé. Az ABC-stratégia nagy segítség lehet a valóban motiváló, de mégis elérhető célok meghatározásában.

Még mielőtt belemennék a szerintem leghatékonyabb célmeghatározási stratégia részleteibe, fontos tisztáznunk, hogy mit is jelent a cél. Röviden: mindenkinek mást. Valószínűleg nincs két egyforma ember, aki pont ugyanazzal a motivációval vágna bele valamibe, legyen szó MLM-ről, vagy bármilyen más munkáról, esetleg a magánéletről.

Éppen ezért nincs egységes receptje a sikernek sem, legfeljebb csak nagyon hasonló lépések vezetnek addig, de egy bizonyos ponton egyénre szabott döntéseket kell majd hozni. Úgy is mondhatnám, hogy a cél egyfajta híd a jelenlegi önmagad és aközött, aki lenni szeretnél. Az álmaid valóra váltásához pedig szerintem a leghatékonyabb fegyvered ez a stratégia lehet:

ABC-típusú célmeghatározási stratégia

A-típusú célnak nevezzük azokat, amiket szinte biztosan el fogunk érni. Ezek lehetnek rövidebb távú, könnyen megvalósítható célok, melyekhez csak minimális erőfeszítésre van szükséged.

A B-típusú célok ennél valamivel nehezebben érhetők el, de még mindig nem irreálisak. Ezekhez azonban a munkán és befeketetett energián túl már szükség lesz némi kitartásra is, de a siker még mindig belátható távolságra van.

Nem úgy, mint a C-típusú célok esetében. Ezek azok az igazán nagy célok, melyek a jelenben jóformán elérhetetlennek tűnnek, egyúttal azonban ezek is számítanak a legmotiválóbbnak. Az ilyen célok valóra váltásához már nem elég pusztán a munka és a kitartás, hanem szükség lesz stratégiában gondolkozására, tervre és rengeteg erőfeszítésre is.

Az ABC-típusú célok eléréséhez vezető út egyben lehetőség arra is, hogy valódi változást érj el az életedben. Ha hajlandó vagy áldozatokat hozni az álmaid valóra váltásáért, mindehhez még kellő mennyiségű befektetett munka, tanulás és kitartás is párosul, ezeken felül nem félsz segítséget kérni másoktól, ráadásul a csapatmunka sem áll messze tőled, szinte biztosra vehető a siker.

Hogyan érheted el a céljaidat?

A nagy célok néha ijesztőnek tűnhetnek, ezért fontos szétszedni őket kisebb, jobban belátható egységekre. Egy 10 év alatt elérhető cél számos rövidebb távú részegységet tartalmazhat, melyeket akár éves, havi vagy heti szintre is betervezhetünk.

Ha valóra szeretnéd váltani az álmaidat, szinte biztosan szükséged lesz mások segítségére is. Éppen ezért ha csak egy tanácsot elfogadsz tőlem, akkor ez legyen az: ne hezitálj, ha úgy érzed, hogy elakadtál, bátran kérj segítséget másoktól! Sokan hiszik, hogy egyedül kell boldogulniuk, miközben például a mentorok segíthetnek túljutni az előbb-utóbb mindenkinél elérkező megtorpanásokon. Ráadásul a valódi céljainkat is jobban megismerhetjük, ha elég mélyre ásunk, és nem félünk a nálunk tapasztaltabbaktól segítséget kérni. Az MLM-ben az előrehaladás közös érdek, ezért egy hatékony segítségnyújtás valójában a segítségkérő mellett a segítő felet is építheti. Ne felejtsd el, hogy idővel pedig épp te lehetsz az, akihez majd mások fordulnak tanácsért.

De ne hagyjuk figyelmen kívül a tanulás és a folyamatos fejlődés erejét sem. A kezdeményezőkészség és az önfejlesztés kulcsfontosságú ahhoz, hogy előrébb jussunk az életünkben. A proaktivitás segít abban is, hogy céljaink elérése közben ne rekedjünk meg egy alacsonyabb szinten, hanem fokozatosan jussunk egyre magasabbra.

A helyes célok megválasztásánál egy dolgot soha ne felejts el: akkor lehetsz igazán sikeres, ha a munka mellett kellő időt tudsz fordítani a pihenésre, a családodra és barátaidra, miközben megteremted az anyagi biztonságot. Úgy tűzd ki, hogy hova szeretnél eljutni, hogy figyelembe veszed: csak a kiegyensúlyozott ember lehet igazán boldog és sikeres, legyen szó munkáról vagy magánéletről.

Kép: Unsplash