Sehogy sem tudod kipihenni magad? Legszívesebben azonnal visszafeküdnél, ahogy felkeltél reggel? Világszerte százmilliók küzdenek alvásproblémákkal, Magyarországon azonban egyenesen elkeserítő a helyzet. A jó hír az, hogy van megoldás. Nem is egy.

Messze nem vagy egyedül azzal, ha szinte állandó fáradtságot érzel, és szinte soha nem tudod kipihenni magad. Talán meglepő, de a Deutsches Ärzteblatt International című orvosi folyóiratban megjelent 2021-es kutatás szerint a német betegek 10-20 százaléka fordul krónikus fáradtság miatt orvoshoz. Az Egyesült Államok járványügyi és betegségmegelőzési központjának (CDC) felmérése szerint ötből két amerikai a hét nagy részében kimerültnek érzi magát, miközben minden harmadik felnőtt nem alszik eleget.

Az állandó fáradtság népbetegség Magyarországon

A helyzet itthon még rosszabb. A Magyar Alvás Szövetség tavalyi reprezentatív kutatása szerint a magyarok 60 százaléka kifejezetten rosszul alszik, de a műszeres mérések még ennél is rosszabb képet festenek: százból csupán négy magyar alvásminősége megfelelő. Ennek ellenére csak az alvásgondokkal küzdők töredéke fordult szakemberhez: alváspanasszal az érintettek mindössze 7 százaléka kereste fel a háziorvosát, és csak 2 százaléknyian fordultak specialistához.

Az adatok alapján a magyar felnőttek hétköznapokon átlagosan 6,8, hétvégente pedig 7,6 órát alszanak, miközben a nemzetközi ajánlás napi 7-9 óra lenne. Az ennél több vagy kevesebb éjszakai pihenés alvásproblémákra utalhat. Ezt erősítheti még a nehezen elalvás, az éjjeli felébredés, a nehézkes visszaalvás, valamit a reggeli fáradtságérzet és a kipihentség hiánya is. A magyar nők ráadásul sokkal rosszabbul alszanak, mint a férfiak: körükben másfél-kétszer olyan gyakori az álmatlanság, vagyis az inszomnia.

Az elszomorító magyar adatokat nem érdemes egy kézlegyintéssel elintézni, ugyanis az alvászavarok hosszú távon többek között magas vérnyomást, szív- és érrendszeri betegségeket, kóros zsíranyagcsere-elváltozást, ezzel együtt súlyproblémákat, emésztőrendszeri problémákat, cukorbetegséget és vastagbélrákot is okozhatnak.

Ezért alszunk rosszul

Nemcsak a stresszes életmód, vagy a munka-család-barátok közötti egyensúly helytelen megválasztása okozhat azonban alvásproblémákat, hanem az egyre jobban a bőrünkön érezhető klímaváltozás is. Melegben ugyanis lényegesen rosszabb az alvásminőség, mint ideális vagy ahhoz közelítő hőmérsékleten. Márpedig a globális felmelegedésnek köszönhetően évente 13-15 éjszakával nőhet a száma azoknak a napoknak, amikor a klímaváltozás okozza az alvásproblémákat.

A helyzet tehát nem jó nemzetközi szinten, Magyarországon pedig végképp nem. Ugyanakkor nem is lehetetlen megoldást találni az alvásproblémákra. Szakértők szerint az állandó fáradtság elkerülésére az első és legfontosabb a mozgásszegény életmód mihamarabbi felszámolása. Bár elsőre ellentmondásnak tűnhet, hogy épp a rendszeres sportolás segít a fáradtságérzet legyőzésben, de tényleg ez a helyzet.

A gyakori testmozgás hatására az emberi szervezet ugyanis több mitokondriumot, vagyis a sejt energiatermelésért felelős részét állítja elő, ami növeli a test által termelhető energia mennyiségét. A mozgásszegény életmód azonban alacsonyabb mitokondriális működéshez és energiaszinthez, ezáltal pedig fáradtsághoz vezet.

Szintén hatással lehet az állandósuló fáradtságérzetre bizonyos tápanyagok hiánya is. Elsősorban a D-vitamin, a B12-vitamin, a C-vitamin, valamint a nátrium, a cink, a magnézium, a vas és a zsírsavak hiánya okozhat fáradtságot. De az egészségtelen nassolnivalók, a feldolgozott élelmiszerek, például a cukros italok és pékáruk túlzott napközbeni fogyasztása szintén problémás lehet. Ezek ugyanis hirtelen vércukorszint-emelkedést és egy gyors energiakitörés érzését okozhatják, melyet hirtelen energiaszint-csökkenés követ, ami fáradtságot eredményezhet.

Ezek mellett az alvásminőség romlásáért felelős lehet még a túlzott koffeinbevitel, az elégtelen mennyiségű vízfogyasztás, a túlsúly, az alkoholfogyasztás, a gyógyszerek, valamint az allergiák is.

Így kerüld el az állandó fáradtságot

Vagyis a megoldás egyszerű: a már említett testmozgás mellett érdemes kordában tartani a koffeinfogyasztást, odafigyelni a kellő mennyiségű víz bevitelére, csökkentsük a stresszt, mindig szakítsunk időt a szabad levegőn tartózkodásra, táplálkozzunk egészségesen, ami egyben segíthet a helyes vitaminbevitelben is.

Ha pedig mindezek mégsem hozzák meg a kellő eredményt, van egy olyan megoldás is, ami sokaknak segített már: a Bemer mikrokeringést javító érterápia. (Bővebben itt olvashatsz róla. )

A Bemer speciális éjszakai programja elnyújtja a mélyalvási fázisokat. Az alvó program három részből áll: az első két órában stresszoldó, nyugtató, elalvást segítő, az ébredés előtti utolsó két órában pedig ébresztő, energizáló, míg a kettő közötti időben a regenerációt segíti. Így reggel kipihenten, frissen, tettrekészen ébredünk.

Kép forrása: Unsplash