A stressz és az alvás nem jó barátok. Amíg nem tudunk megszabadulni a pörgéstől, és a munkahelyi ügyeken vagy a magánéleti vitákon kattog az agyunk, biztosan rosszul fogunk aludni. Márpedig elég fontos, hogy lehetőleg minden éjszaka minőségi és hosszú legyen a mélyalvási fázisunk. Mondom is, hogy miért.

Akár egyetlen szóval is meg lehet válaszolni, hogy miért alszunk manapság lényegesen rosszabbul, mint elődeink: villanykörte. A terület szakértői egyetértenek abban, hogy többet és jobban aludtak az emberek, mielőtt feltalálták volna az elektromos világítást. Amióta azonban világhódító útjára indult a villanykörte, majd később a mindenféle további világítótestek, nagyjából másfél-két órával kevesebbet alszunk, ráadásul azt is jóval rendszertelenebbül. Aki okosórával vagy valamilyen aktivitásmérővel a karján tér nyugovóra, akár naponta is szembesülhet ezzel, de erről majd később. Most inkább kezdjük azzal, hogy

Mi köze az alváshoz a stressznek?

A stressz gyakran befolyásolja nemcsak az alvás minőségét, hanem annak időtartamát is. Életkortól és egyéb tényezőktől függően érdemes a napi 7-9 órás alvásra törekedni. Arról, hogy miért vagy állandóan fáradt és mit tehetsz ellene már írtam korábban, ezért nem is mennék végig újra a részleteken. Annyit azonban mindenképp megjegyeznék, hogy több betegség – köztük például a cukorbetegség, a depresszió, egyes szívbetegségek és az elhízás – kockázata is megnőhet azoknál, akik rendszeresen kevesebbet alszanak 7 óránál, azaz alváshiánnyal küzdenek.

De lássuk, hogy pontosan mi köze is van a stressznek az alváshoz. Kezdjük onnan, hogy a stressz egy olyan ösztönös válaszreakció, mely lehetővé teszi, hogy a fontos vagy veszélyes helyzetekkel megbirkózzunk. Stressz hatására a vegetatív idegrendszer olyan hormonokat szabadít fel, mint az adrenalin vagy a kortizol, melyek megemelik a pulzusszámot, ezzel felkészítve a szervezetet a szükség esetén azonnali cselekvésre. Míg elődeink esetében ez a szó legszorosabb értelmében az életben maradásról szólt, szerencsére ma már a stressz főként a vezető pozícióban, vagy nagy felelősségvállalással dolgozókat, tapasztalataim alapján különösképpen a vállalkozókat érinti.

De nemcsak a munka, hanem például a párkapcsolati problémák is stresszhelyzetet okozhatnak. Biztosan mindenki ismeri azt az állapotot, amikor egy-egy otthoni összeszólalkozás után úgy érezzük, hogy azonnal sétálnunk kell egyet, hogy lenyugodjunk. Ilyenkor ösztönösen a stresszt próbáljuk levezetni, ami azonban gyakran nem jön össze az ágyba bújásig.

Mit tesz a stressz a testünkkel hosszú távon?

Teljesen normális, ha időnként stresszesnek érezzük magunkat, ez az élet része. Pláne manapság és pláne az üzleti életben. Azonban a krónikus stresszérzés, vagyis a hosszú távon állandósuló fokozott izgalmi állapot negatív hatással lehet a mentális és fizikai egészségre is. Az egyik biztos jele annak, hogy folyamatos nyomás alatt állunk, vagyis, hogy állandósult a stressz az életünkben, az alváshiány.

Ha nem sikerül az éjszakai elalvás előtt megfelelően levezetni a feszültséget, a stresszes állapot szinte biztosan késlelteti az elalvást, és jó eséllyel éjszaka sem hagy békén minket: álmunkban gyorsan cikázó gondolatok és szorongás zavarhatja a megfelelő pihenést, majd az elégtelen alvás további stresszt okozhat. Ismerős az érzés? És ez így megy egészen addig, amíg egyszer végre ki nem pihenjük magunkat.

A mélyalvás

A bejegyzés elején említettem, hogy később visszatérek az okosórával, fitnesz-karkötővel vagy valamilyen aktivitásmérővel alvókra. Aki ilyen eszközzel alszik, akár naponta ellenőrizheti az alvásminőségét. Fontos tisztában lenni azzal, hogy ezek a kütyük messze nem tökéletesen mérik az alvást, hiszen ehhez az agyat is vizsgálni kellene pihenés közben, és lényegesen pontosabb berendezésekre lenne szükség, de egyfajta támpontként mégis szolgálhatnak.

Az okosórás adatokból bárki láthatja, hogy az alvás három, egymást a pihenés közben többször is váltó fázisból épül fel: REM-alvás, könnyed alvás és mélyalvás. Utóbbi ezek közül a testünk és elménk számára a legfontosabb, ilyenkor regenerálódnak ugyanis csontjaink, izmaink, belső szerveink és az immunrendszer is. Vagyis elemi érdekünk, hogy a napi 7-9 órás pihenés közben a lehető legtöbb időt töltsük mélyalvásban. Mégis a felnőttek többsége csak az alvás 20 százalékában mélyalszik, a stressz pedig ezt tovább csökkentheti.

A Bemer speciális éjszakai programja pontosan ebben segíthet, azaz megnyújtja a mélyalvási fázisokat. Az alvó program három részből áll össze: az első két órában stresszoldó, nyugtató, elalvást segítő, az ébredés előtti utolsó két órában ébresztő, energizáló, a kettő közötti időben pedig a regenerációt segíti. Így reggel kipihenten, frissen, tettre készen ébredhetünk. Aki azonban úgy érzi, hogy a lefekvés előtti lazító séta, meditálás vagy olvasás sem tudta kellően ellazítani, akár már elalvás előtt lefuttathat egy néhány perces stresszoldó, nyugtató programot.

https://judit-rozsa.bemergroup.com/hu_HU/human-line/termekek/premium-set-evo

A minőségi alvás titka tehát valahol a kevés stresszben és az egészséges életmód minden velejárójában keresendő, de ha ezekre nincs elég energia vagy idő, akkor is van megoldás. Például keressetek engem.

Kép: Unsplash