A lábszárfekély számos tényező hatására kialakulhat, ezért a legjobb megoldás a megelőzés. De ha már kialakult, akkor is lehet hatékonyan vagy még hatékonyabban kezelni. A megelőzésben és a kezelésben is nagy segítség lehet a Bemer-terápia.

A lábszárfekélyfekély különösen az idősebbeket és az alapbetegségekkel küzdőket érinti. Egy olyan krónikus sebről van szó, mely a bőr és az azt körülvevő szövetek károsodásából ered, és általában a lábak alsó részén jelenik meg. Ennek a kellemetlen állapotnak számos oka lehet, melyek ismerete és megértése fontos a hatékony megelőzés vagy a betegség kialakulása után a hatékony kezelés érdekében.

Okok és kialakulás

A lábszárfekély kialakulásában számos tényező játszhat szerepet. Az egyik leggyakoribb ok a vénás elégtelenség, amely akkor jelentkezik, ha a vénák nem képesek hatékonyan szállítani a vért a lábaktól a szív irányába. Ennek eredményeként a vér pang, nyomást gyakorol a lábakra, ami végeredményben akár fekély kialakulását is okozhatja.

Ugyancsak gyakori ok lehet a lábszárfekély kialakulásában a diabéteszes, más néven cukorbeteg láb. Ilyen esetben a magas vércukorszint károsíthatja az idegeket és a vérereket, csökkentve ezzel a lábak érzékenységét, valamint a sebgyógyulási képességet.

Ezeken felül jellemző kialakulási oknak számít még az érszűkület, a neuropátia és a vasculitis is, valamint minden olyan betegség, melyek akadályozzák a lábak vérkeringését. Ilyen lehet például a vénás trombózis is.

A lábszárfekély megelőzése

A lábszárfekélyek megelőzése kulcsfontosságú, különösen azoknak, akik veszélyeztetettnek számítanak. A megfelelő lábápolás, a rendszeres orvosi ellenőrzések és az egészséges életmód fenntartása segíthet csökkenteni a kockázatot. De ezek mellett jelentős szerepet játszhat a megelőzésben a test mikrocirkulációjának javítására összpontosító BEMER-terápia is. Ha már kialakult a betegség, a módszer ezen is segíthet, de erről majd később.

A lábszárfekély elkerülése érdekében fontos, hogy kerüljük például a munkánk során a hosszú ideig tartó üldögélést vagy ácsorgást. Bármelyik is jellemző ránk, próbáljunk rendszeres mozgást beiktatni közben. Az egészséges étkezés és a megfelelő folyadékbevitel ugyancsak segíthet fenntartani a megfelelő vérkeringést és az egészséges bőrt.

Az olyan alapbetegségek, mint például a cukorbetegség vagy a vénás elégtelenség kezelése is kulcsfontosságú a lábszárfekélyek megelőzése érdekében. A rendszeres orvosi ellenőrzések segíthetnek az esetleges problémák korai felismerésében és kezelésében.

A fekély lehetséges gyógymódjai

A lábszárfekélyek kezelése általában komplex megközelítést igényel. Az első lépés a seb tisztítása és fertőtlenítése, valamint a megfelelő sebápolás biztosítása, mely lehetőséget teremt a sebgyógyulásra és a elfertőződés megelőzésére.

Az orvosok gyakran kompressziós terápiát javasolnak a lábszárfekélyek kezelésére, ami magában foglalhatja a kompressziós kötéseket vagy harisnyákat. Ezek nyomást gyakorolnak az alsó végtagra, és segítenek a vér szív irányába haladásában.

Szükség esetén az orvos antibiotikumokat is felírhat a fertőzés kezelésére. Emellett speciális sebkezelési technikák, például a sebészi beavatkozás vagy a sebgyógyulást elősegítő speciális kötszerek is alkalmazhatók.

Egyre több orvos ismeri el azonban a BEMER-terápia hatékonyságát is a lábszárfekélyek kezelésében. Dr. Horváth Ilona, a gödöllői BIO-MED bőrgyógyász szakorvosa öt éve rendszeresen kiegészítő terápiaként alkalmazza az eszközt ilyen betegséggel küzdők esetében, mely véleménye szerint kivétel nélkül pozitívan befolyásolta a fekélyes betegek gyógyulását és életminőségét. A szakember szerint a módszer fájdalom és mellékhatásmentes, otthoni használatra is alkalmas lehet, egyben hatásos kiegészítője lehet a fekéllyel küzdők komplex orvosi ellátásának.

A bőrgyógyásznak volt olyan 58 éves fekélyes páciense, aki részben a kezdeti heti 3, majd később 2 Bemeres kezelés hatására 9 hónap alatt teljesen meggyógyult, míg egy 82 éves beteg esetében 30 kezelés olyan eredményeket produkált, hogy a korábban lakásához kötött asszony már kísérővel tudott sétálni az utcán.

Veszélyeztetett csoportok

Bizonyos csoportok számára nagyobb kockázatot jelent a lábszárfekélyek kialakulása, mint mások esetében. Ide tartoznak az idősebbek, akiknek gyakran gyengébb a vérkeringése az alsó végtagokban

De nagyobb valószínűséggel alakulhat ki lábszárfekély a cukorbetegséggel élők esetében is, mivel a magas vércukorszint károsíthatja az idegeket és az ereket.

Emellett a jelentős túlsúllyal küzdők és a dohányosok is szintén nagyobb kockázatnak vannak kitéve, akiknek jellemzően álló vagy ülő munkájuk van.

Összességében a lábszárfekély komoly egészségügyi probléma, de megelőzhető és kezelhető. Fontos az egészséges életmód fenntartása, az alapbetegségek kezelése és a rendszeres orvosi ellátás igénybevétele a lábak egészségének megőrzése érdekében.