Ha nem sikerült a baba első, második, vagy épp sokadik próbálkozásra sem, egyáltalán nem kell kétségbe esni. Ilyenkor a lényeg a kellő elszántság és a tudatosság, de sokat segíthet bizonyos esetekben a Bemer-terápia is.

„Mindegy, csak egészséges legyen!” – Ez a válasz minden gyerekvállalásra készülő pár száját elhagyja a terhesség kilenc hónapja alatt egyszer. De akadnak olyanok is, akik csak annyit tudnának válaszolni erre a kérdésre: „Mindegy, csak legyen!”.

A statisztikák szerint minden hatodik, hetedik pár küzd régebb óta a teherbe eséssel annak ellenére, hogy adott esetben már évek óta próbálkoznak. Róluk szól ez a poszt, és nekik próbálok segíteni a következőkben.

A meddőségről általában

Kezdjük azzal, hogy a meddőség egyáltalán nem olyan ritka probléma, mint sokan gondolják. A párok hozzávetőleg 15 százaléka küzd ezzel, hiába tesznek meg mindent a baba érdekében. A sikertelenség hátterében állhat például valamilyen biológiai rendellenesség is.

Ilyen lehet többek között az ivarsejtek termelődése, amihez optimális anyagcsere és tápanyagellátás szükséges. Akár még a kisebb zavarok is befolyásolhatják ezt az érzékeny folyamatot, így az egészséges táplálkozás és életmód fontos szerepet játszhat a meddőségi kezelések sikerében. Sok esetben azonban nem könnyű egyértelmű okot találni.

Egy másik tipikus példa lehet a tudományos kutatások alapján a nemzőszervek vérellátása, amire ugyancsak visszavezethető sok pár sikertelen próbálkozása. Nem könnyíti a helyzetet, hogy az utóbbi fél évszázadban nagyjából a felére csökkent a férfiak spermiumszáma is, ami jócskán csökkenti a természetes úton történő családalapítás esélyét. De ugyanígy nehezítheti a helyzetet egy feltáratlan inzulinrezisztencia vagy cukorbetegség is, ahogy a here visszértágulata (varicocele) is.

Mindegyik előbb említett esetben, de ezeken túl is megoldást jelenthet a mikorcirkuláció, vagyis mikorokeringés javítása a Bemer-terápia segítségével a pár mindkét tagja esetében.

Bemerrel a babáért

A kezelést legalább három hónappal a tervezett teherbe esés előtt érdemes elkezdeni, mivel a petesejt érési ciklusának befejezéséhez általában körülbelül 90 nap szükséges. Vagyis ennyi idő elengedhetetlen a menstruációs ciklus normalizálásához, ami egyúttal növeli a spontán terhesség és az egészséges baba esélyét is. A stressz miatt legyengült keringésű, immunrendszerű, vagy éppen a környezeti hatások miatt elégtelenül működő nemi szervek hajszálér-vérellátása, és így a szervek károsodott működése fokozatosan, hétről hétre regenerálódhat.

De legalább ennyi idővel, vagyis három hónappal az inszemináció vagy a lombik előtt is érdemes elkezdeni a terápiát a minél jobb eredmény elérése érdekében.

A Bemer-terápia a nők esetében javítja a méh hajszálerinek vérkeringését, ami elősegítheti a megtermékenyített petesejt megtapadását és megtartását. A kezelés ráadásul ellazít, ezzel mérsékli a meddőségi procedúrák sikertelenségében részben szerepet játszó stresszt és frusztrációt.

A férfiak esetében a módszer bizonyítottan kedvező hatással van a spermiumszám növekedésére és mozgékonyságuk javítására, különösen abban az esetben, ha a férfi meddőség nem szervi eredetű, hanem csak a férfiasság működése gyengült a modern életmódból adódó káros hatások miatt. Az olyan szervi eredetű meddőség esetén, mint például egy gyermekkori bárányhimlő által okozott here szövetkárosodás vagy valamilyen genetikai betegség, a terápia sajnos hatástalan lesz.

Akiknek segített a Bemer

Érdekesség, hogy a Bemer-terápia használata után fogant babák túlnyomó többsége fiú lesz. Egyes kimutatások szerint azoknál a pároknál, akik a módszert használták a teherbe esés során, 56 esetből 54 alkalommal kisfiú született.

De nemcsak a teherbe eséshez, hanem koraszülöttek esetében is érdemes használni az eszközt. A terápia használata ugyanis segíthet utolérni a fejlődésben a csecsemőknek a kortársaikat.

Mindezek miatt érdemes egy esélyt adni a módszernek, különösen akkor, ha már régóta próbálkoztok, de sehogy sem akar összejönni a gyerek. Mindenkinél más hozza meg ugyanis az áttörést. Ki tudja, lehet, hogy nektek éppen a Bemer fog segíteni abban, hogy bővüljön a család.

Keressetek bizalommal!

 

Kép: Anastasiia Chepinska on Unsplash