El sem tudjuk képzelni, hogy a fülzúgás, más néven tinnitus milyen sok ember életét keseríti meg. Gyakran tapasztalhatják azok, akik átélik ezt a betegséget, hogy még a fül-orr-gégész is tehetetlenül tárja szét a kezét, és nem tud segíteni. A tinnitus azonban nem feltétlenül egy menthetetlen állapot. Például a Bemer-terápia egy reménysugár lehet azoknak, akik egy ideje már ezzel az állapottal élnek, és korábban semmi nem segített rajtuk.

A tinnitus, azaz a fülzúgás során a beteg folyamatosan megmagyarázhatatlan zajokat hall, például csengést, zúgást vagy sípolást. Ezek a hangok külső forrás nélkül keletkeznek a fülben, és talán magyaráznom sem kell, hogy meglehetősen zavaróak. A tinnitus lehet állandó vagy időszakos, egy vagy mindkét fülben jelentkező, de még a zajok hangereje is váltakozhat. A legtöbb esetben a fülzúgás nem egy különálló betegség, hanem valamilyen más egészségügyi probléma tünete.

Az esetek 80 százalékában a tinnitus mögött valamilyen gyulladás áll. Ez lehet akár a fülben, de gyakran más testrészekben lévő gyulladás is okozhatja. Az orvosi vizsgálatok gyakran nem találnak egyértelmű okot, emiatt pedig a páciensek is sokszor tanácstalanok.

A fül-orr-gégészek általában különböző kezeléseket javasolnak a tinnitus enyhítésére, ilyen lehet például a gyógyszer, a hallókészülék vagy különféle terápiák. Azonban ezek a módszerek nem mindig válnak be, emiatt a páciensek gyakran kénytelenek beletörődni abba, hogy a továbbiakban együtt kell élniük a tünetekkel. Közülük egyre többen fordulnak azonban alternatív terápiák felé.

Mi az a Bemer-terápia?

Ilyen lehet például a Bemer-terápia. A Bio-Electro-Magnetic-Energy-Regulation egy olyan alternatív kezelési módszer, amelyet a mikrokeringés javítására fejlesztettek ki. Ez a terápia az úgynevezett Bemer-jel alkalmazásával működik, mely serkenti a mikrokeringést a kapillárisokban. A kis és legkisebb erek jobb vérkeringése segít a sejtek hatékonyabb oxigén- és tápanyagellátásában, valamint a salakanyagok gyorsabb eltávolításában, ami elősegítheti a gyulladások csökkentését és a szövetek regenerálódását.

A terápia során egy speciális készüléket használunk. A kezelések általában napi kétszer 8 percig tartanak, és akár otthoni környezetben is elvégezhetők. A terápia fájdalommentes, és többnyire semmilyen mellékhatás nem kíséri, így biztonságos.

Ahhoz, hogy a Bemer-terápia igazán hatékony legyen, fontos a rendszeres alkalmazás és az egyénre szabott kezelés. A szakember utasításainak betartása mellett hatékonyságát tovább növelhetjük a helyes életmóddal. Az egészséges táplálkozás, a megfelelő mennyiségű vízfogyasztás, a rendszeres testmozgás és a stresszkezelés mind-mind hozzájárulhatnak a terápia sikeréhez.

Hogyan segíthet a módszer tinnitus, vagyis fülzúgás esetén?

A Bemer-terápia jótékony hatásait a mikrokeringés javítása révén fejti ki, ami különösen fontos lehet a tinnitus kezelésében. Mivel a fülzúgás sok esetben gyulladásos folyamatokhoz köthető, a módszer segíthet csökkenteni ezeket a gyulladásokat és javíthatja a hallószervünk vérellátását. Több hónapos kezelés után a páciensek közül sokan jelentős javulást tapasztaltak a tünetek terén.

Számos beteg számolt be például arról, hogy a Bemer-terápia segített enyhíteni a tinnitus tüneteit. Akadt egy páciens, aki már évek óta szenvedett a folyamatos fülzúgástól, majd a kezelés megkezdése után már néhány hónappal jelentős javulást tapasztalt. Bár a teljes gyógyulás ritkán érhető el rövid idő alatt, a hosszabb távú kezelések gyakran jelentős tünetcsökkenést eredményeznek. Készüljünk fel azonban: ezek nem ritkán 7-8 hónapig, vagy akár 2 évig elhúzódhatnak.

Ha te is fülzúgásban szenvedsz, és érdekel a terápia, keress bizalommal!

 

Kép: Kimia Zarifi on Unsplash