Bár a Bemer-terápia számos egészségügyi előnnyel járhat, fontos tisztában lenni azzal, hogy nem egy mindent megoldó csodaeszköz van a kezünkben, éppen ezért nem is mindenki számára ajánlott. Kevés kivétel van, amire nem jó a módszer, de három esetben kifejezetten kerüljük az alkalmazását.

A modern orvostudomány folyamatosan keresi azokat a módszereket, amelyek segíthetnek a testünk egészségének javításában és megőrzésében. Ezek közül az egyik legújabb megközelítés a Bemer-terápia. A test mikrocirkulációját javító speciális fizikoterápiát a Berlini Egyetem elismert professzorának, Rainer Kloppnak köszönhetjük, aki kutatásai során rájött, hogy a mágneses terápia segíti a sejtek vér- és oxigénellátását. Így született meg a BEMER-terápia, amely 1998 óta elérhető mindenkinek, aki szeretné megőrizni egészségét.

Azóta a Bemer egyre népszerűbbé vált világszerte. Tudományosan bizonyított hatásai miatt sokan használják a legkülönbözőbb egészségügyi problémákra, mivel a mikrokeringést javító kezelés hozzájárulhat az egészséges életmódhoz és a fájdalommentes mindennapokhoz.

A legtöbb kérdés és bizonytalanság a mágnesterápia kapcsán merül fel. A kismamák, kisgyerekek, rákos betegek a hagyományos mágnesterápiás eszközöket nem használhatják. A legújabb Bemer-készülékekben – a harmadik generációs készüléktől kezdve – viszont már csak vivőanyag a pulzáló mágnes, és a Bemer-jel egy meghatározott frekvenciatartományban működő jel. Ez teszi lehetővé, hogy biztonsággal használhassák azok is, akik amúgy a mágnesterápiától el vannak tiltva.

Arról már többször írtam a blogomban, hogy kinek és miért ajánlom az eszköz használatát, de joggal merül fel a kérdés: kiknek és miért lehet kockázatos a Bemer-terápia? Lássuk!

Pacemaker

A pacemakerrel, vagyis szívritmus-szabályozó implantátummal élők a kockázati csoportba tartoznak. Esetükben ugyanis a Bemer-terápia során kialakuló mágnesterápiás mezők zavarhatják a pacemaker zavartalan működését. Léteznek azonban már olyan implantátumok is, melyeknél nem okoz gondot az eszköz használata, de erről mindenképpen előzetesen meg kell győződni az első használat előtt.

Beépített gyógyszeradagoló pumpa

Ugyancsak kerülniük kell a Bemer használatát a beépített gyógyszeradagoló pumpával élőknek. A beépített pumpa ugyanis folyamatosan juttatja a gyógyszert a szervezetbe, aminek felszívódását vagy hatékonyságát bármilyen külső hatás befolyásolhatja. Bizonyos esetekben ilyen negatív hatás lehet akár a Bemer-terápia is, ezért a kockázatok csökkentése érdekében az ilyen pácienseknek sem ajánlom az eszköz használatát.

Szerv-, szövet- vagy csontvelő átültetés előtt vagy után

Az ilyen típusú beavatkozások során a beteg immunrendszerét gyakorlatilag teljesen lenullázzák, és csak nagyon lassan erősödik meg újra. Ezzel szemben a Bemer-terápia fokozná az immunrendszer erősödését, ami pedig végeredményben növelheti a kilökődés veszélyét. Az új szerv, szövet vagy csontvelő teljes beépülése után azonban már kifejezetten jót tehet a Bemer-terápia, ami segítheti az immunrendszer megerősítését és fenntartását.

Még valami

Ezek alapján talán kijelenthető, hogy meglehetősen szűk azoknak a száma, akik a kockázati csoportba tartoznak. Ha bizonytalanok vagyunk a saját betegségünkkel kapcsolatban, akkor érdemes segítséget kérni azzal a Bemer-partnerrel, akitől a készüléket is beszereztük és a beüzemelésben is a segítségünkre volt.
Hozzáteszem: a Bemert nem csak akkor érdemes használni, ha már beütött a baj. A terápia kifejezetten hasznos a megelőzésben is, hiszen egyáltalán nem mindegy, hogy milyen egészségügyi állapotban vagyunk egy váratlan műtét vagy betegség esetén.